
Tradícia ktorá sa po stáročia uchovávala v pestovaní hrozna a vína v regióne tokajskej a východoslovenskej oblasti pretrvala aj vo vinárstve Hatfa Winery.
Vinohrad spolu s vinárstvom sa rozprestiera na hranici dvoch vinohradníckych regiónov - na mierne zvlnenom svahu s južnou expozíciou z troch strán obklopených dubovými lesíkmi a s výhľadom na južnú zem.
Vinohrad zaberá plochu 46 hektárov, z ktorej 41 hektárov predstavuje čistú produkčnú plochu zabezpečujúcu úplnú kapacitnú sebestačnosť.
Vďaka koncentrovanému usporiadaniu – ,,vinárstvo v srdci vinohradu” máme neustály dohľad nad dozrievaním hrozna, potrebou včas ošetriť vinohrad, ako aj dosiahnutím krátkeho času od odstrihnutia strapca hrozna po vstup do výrobného procesu.

tu sa rodia naše vína
VINOHRAD
Pôdne zloženie kamenistej pôdy s vysokým obsahom minerálov a geografická poloha je garanciou vysokej kvality vstupnej suroviny.
Pôdne podmienky tejto oblasti sú v kategórii 1 A a 1B podľa kategorizácie Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno.
Jedinečnosť vinohradu je aj v dvoch rôznych typoch pôd, ktoré umožňujú dopestovanie vín s rôznym charakterom.
Prvá časť vinice s klasickými sopečnými vyvreninami tufovým podložím a jemne žltohnedou farbou typickou pre tokaj, kde po daždi alebo obrábaní pôdy sa zaligotajú tmavé obsidiány /sopečne sklo polodrahokam/ pôdami tak typickými pre tokaj a pestovanie tradičných odrôd Furmint, Lipovina, Muskát žltý.
Druhá časť vinice je na pôdach sfarbených do okrova a po daždi až červenohnedá, pôdy plnej minerálov a kameňov /ryocidy, dacidoandezity a andezity/ ktoré patria z hľadiska teroá k najcennejším, kde pestujeme modré odrody najmä Pinot a Merlot.
Odrodová skladba vinohradu je zostavená z osvedčených odrôd hrozna v pomere 27 % v prospech červených odrôd a 73 % v prospech bielych.
Na každý hektár vysadeného vinohradu pripadá okolo 5680 štepov, čím sme schopní dosiahnúť vyššiu hektárovú výťažnosť za súčasného dodržania vysokej úrovne kvality.
Na takto efektívne vysadených vinohradoch, je možné uskutočniť aj výraznejšiu redukciu tzv. ,,zelený zber”, kedy sa zníži záťaž na korene, ktoré musia vyživovať menej strapcov hrozna, ktoré sa odzrkadlí v podobe vyššej kvality.
VO VINOHRADE PESTUJEME TIETO ODRODY

MUŠKÁT
Muškát žltý je muštová a stolová odroda viniča hroznorodého.
Strapec Muškátu žltého je stredne veľký, cylindrický, veľmi hustý. Šupka bobúľ je tenká, dužina je štavnatá s výrazne muškátovou chuťou.

FURMINT
Furmint je muštová a stolová odroda viniča hroznorodého.
Strapec furmintu je stredne veľký až veľký, šupka bobúľ je tenká, dužina sladká a harmonická. Hrozno dozrieva začiatkom októbra

LIPOVINA
Lipovina je muštová a stolová odroda viniča hroznorodého.
Strapec lipoviny je dlhý, valcovitý a redší. Bobule sú guľaté, stredne veľké bez výraznej chute.

PINOT NOIR
Pinot noir je starodávna muškátová odroda viniča hroznorodého. Pochádza pravdepodobne z Burgundska

MERLOT
Merlot je tradičná, veľmi obľúbená, stredne neskorá až neskorá muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu červených vín.
Pochádza zrejme z francúzskeho regiónu Bordeaux.

CABERNET
Cabernet je tradičná, veľmi obľúbená, stredne neskorá až neskorá muštová odroda viniča, určená na výrobu červených vín.
Pochádza zrejme z francúzskeho regiónu Bordeaux.
